Naujienos

2024 m. Lietuvos šunų čempionų čempionatas: mus vienija meilė šunims

Šį šeštadienį, sausio 13 dieną, praūžė Lietuvos kinologijos entuziastus jau nuo 2012-ųjų metų džiuginanti šventė – Lietuvos šunų čempionų čempionatas. Jame varžėsi gruodžio 15 d. Vilniaus tarptautinėje šunų parodoje atrinkti dalyviai.

Atrankoje galėjo dalyvauti tik Lietuvos čempiono titulą turintys šunys.

Čempionate teisėjavo patyrę tarptautiniai teisėjai: Boris Špoljarič (Kroatija), Vlado Piskay (Slovakija) ir Duško Piljevič (Serbija). Jų manymų, gražiausiųjų ketvertukas buvo štai toks – Gintarės Tamašauskaitės Aliaskos malamutas CONTRACT WITH THE DEVIL SIELOS MISTERIJA, Dianos Kairienės papijonas FASHION FIRST LEOPOLD OPTIMIZMO, vicečempiono titulą iškovojęs Julijos Dijakovskajos nykštukinis pudelis (juodas) VIRUS PARADOKSAS bei Lietuvos 2024-ųjų metų čempionų čempionu karūnuotas Erikos Čeiliutkienės ilgaplaukis čihuahua HE‘S TREVOR IN MY HEART SVAJONIŲ ANGELAS. Šie nugalėtojai bei kiti 6 šunys iš Lietuvos TOP šunų sąrašo atstovaus Lietuvai Rygoje sausio 27 dieną vyksiančiame Baltijos šunų čempionų čempionate.

Galime didžiuotis bei džiaugtis, jog visi keturi pusfinalio dalyviai yra lietuvių išveisti šunys. Net trys jų čempionate dalyvavo pristatomi pačių savo veisėjų. Kaip sakė teisėjas Duško Piljevič: „Mūsų išrinktas ketvertukas išties aukštos kokybės šunys. Laikysime kumščius (angl. fingers crossed), kad jiems pasisektų ir Baltijos čempionate“.

O pasibaigus Čempionatui savo socialinėje paskyroje jis parašė: „Pasibaigus oficialumams, mėgavomės puikiu vakarėliu ir su pasitenkinimu stebėjome, kaip neseniai ringe buvę varžovai draugiškai šoko ir dainavo, mėgavosi savo meile bei aistra šunims. Neįmanoma nepastebėti, kad dauguma telentingiausių, sėkmingiausiai pasirodžiusių šunų veisėjų yra gana jauni žmonės ir tai leidžia manyti, jog Lietuvos kinologijos laukia šviesi ateitis“.

Nors Lietuvos šunų čempionų čempionatas ir yra varžybos bei gražiausiojo rinkimas, vis dėlto tai taip pat yra ir Lietuvos šunų veisėjų pagerbimas, o per pastarąjį dešimtmetį jie nuveikė išties daug. Tai rodo ir šių metų čempionato rezultatai. Gražiausiais išrinkti mūsų šalies kinologų išveisti šunys – Lietuvos kinologijos įvertinimas ir pasididžiavimas.

Net labiau nei proginės suknelės į čempionatą susirinkusių šunų mylėtojų švytintys veidai vainikavo ne per vienerius metus nuveiktą Lietuvos kinologų darbą. Šventė subūrė „sergančius“ kinologine liga ir leido pajusti vienybę, kuri būtina siekiant kokybės – darnus darbas vargiai įmanomas veikiant vienatvėje. Apie tai šventės metu ne kartą priminė ir renginio vedėja, žurnalistė, taksų mylėtoja Skaiva Jasevičiūtė.

Kiekvieno nugalėtojo užnugaryje yra tikrai ne vienas žmogus. Tai šunų savininkai, veisėjai, parodų vedliai, kailio priežiūros žinovai, dresuotojai, kiti specialistai ir, žinoma, bičiuliai, be kurių palaikymo pergalė nebūtų tokia saldi. Ir dar prireikia dalelės sėkmės bei tikėjimo tuo, ką darai. Štai į Baltijos šunų čempionų čempionatą vyksiančio Aliaskos malamuto savininkė ir veisėja Gintarė Tamašauskaitė juokauja, kad turbūt ne veltui jos augintis yra gimęs 2022 metų antro mėnesio (vasario) antrą dieną. Belieka „sujungti“ jo įgimtą sėkmę ir vedlės Vakarės talentą demonstruotis šunis.

Čempionato vakarą iškilmingai buvo pasveikinti 2023-iais metais daugiausiai pasiekę konkurso „TOP šuo“ laureatai. Didžiausia taurė atiteko kalną taškų surinkusiam kaunietės Laurynos Kudirkienės Lasos apsų veislės šuniui TAI FANZA EAST TO WEST. Ji taip pat yra šio šuns veisėja.

Mus vienija neblėstanti meilė šunims, aistra su mūsų augintiniais susijusiam sportui, varžyboms bei atsidavimas puoselėjant mylimas šunų veisles ir kinologinę kultūrą Lietuvoje. Tad nepagailėkime šypsenos bei gražių žodžių net ir savo konkurentams, draugiškumo ir pagarbos šunų veisėjams.

Lietuvos kinologų draugija nuoširdžiai sveikina visus Čempionų čempionato dalyvius, šunų mylėtojus ar dar tik planuojančius įsigyti mielą augintinį ir linki sėkmingų metų!

Ieva Urbonaitė

Entuziastas media nuotr.

Čempionato video

X