Naujienos

2023 m. Europos šunų čempionate Danijoje varžėsi daugiau kaip 10 tūkstančių šunų

Europos šunų čempionate Herninge (Danija) varžėsi 10 952 šunys, tarp jų – 210 dalyvių iš Lietuvos. Į gegužės 18-21 d. vykusį čempionatą atvyko 62 pasaulio šalių šunų mylėtojai ir tik vėlų sekmadienio vakarą, teisėjaujant įžymiai Danijos šunų teisėjai Hanne Laine Jensen, dalyviai bei žiūrovai pamatė gražiausiųjų dešimtuką. 2023 metų gražiausio Europos šuns titulą teisėja suteikė Dendžio Dinmonto terjerui Kiti’s Band Road Runner Superbird iš Lenkijos (savininkai Adam Ostrowski ir Jakub Kruczek, veislynas „Next Germanica“). Šis šuo buvo išrinktas 2021 m. Europos jaunimo nugalėtoju.

Antrą vietą tarp gražiausiųjų laimėjo valų korgis pembrukas Siggen's Karamell, kurio savininkė yra Julie Wilberg Brandvik iš Norvegijos. Trečias – šiurkščiaplaukis nykštukinis taksas iš Italijos Lux Del Palatino Chacco Blue, šuns savininkas Annaluce Saletti. Ketvirtas – samojedas Cabaka's Raw Power (Gitte Morell ir Adeline Kurniadi augintinis, Danija).

Gražiausias šių metų Europos šuo Kiti’s Band Road Runner Superbird, trumpiau Tedis, gyvena Olštyne. Lenkijoje, kaip ir kitose šalyse, tai gana reta šunų veislė. Dendžio Dinmonto terjerai yra vienintelė šunų veislė, pavadinta išgalvoto personažo vardu. Dendis Dinmontas buvo ūkininkas, laikęs daug tokių šunelių, apie juos Valteris Skotas rašė savo romane „Gajus Maneringas“. Dendžio Dinmonto terjerai išveisti Škotijoje barsukų ir ūdrų medžioklei. 

Didelės šunų parodos visada pasižymi veislių įvairove, būtent tuo šie renginiai stebina ir džiugina žiūrovus. Prie retenybių galima priskirti ir garbanotuosius retriverius, kurių turime Lietuvoje. Čempionate Danijoje šios veislės atstovas, kauniečių Kamarauskų augintinis, laimėjo veislės nugalėtojo titulą.

„Kapris lieka Kapriu. Dalyvavome su juo veteranų klasėje ir nieko daug nesitikėjome, o jis ėmė ir tapo garbanotųjų retriverių veislės nugalėtoju. Išėjusi iš ringo net apsiverkiau“, – emocijų neslėpė Olga Kamarauskienė, garbanotojo retriverio Kaprio (Laguna Love Curly Cleo Capricorn) šeimininkė. Europos čempionatuose Kapris nėra naujokas, dalyvavo jau penktą (!) kartą. Praėjusiame čempionate jis laimėjo rezervinį CACIB, o šiemet tapo gražiausiu veislės atstovu.

Danijoje sėkmingai pasirodė daug Lietuvos kinologų augintinių. Nemažai jų dalyvaus ir rugpjūčio 24-27 d. Ženevoje vyksiančiame Pasaulio šunų čempionate, iš anksto linkime visiems kuo didžiausios sėkmės.  

2023 m. Europos šunų čempionate dalyvavusių Lietuvos atstovų pasiekimai:

• Garbanotasis retriveris Laguna Love Curly Cleo Capricorn (sav. O. ir S. Kamarauskai) – veislės nugalėtojas.

• Lasos apsas ITHERA COSA DI VERO (sav. L. Česnavičiūtė ir N. Rudminienė) – 1 vieta pereinamojoje kl.

• Papijonas VALETTA AMBER AUKSINĖ PILNATIS (sav. O. Budžienė) – geriausias veislės mažylis. 

• Bedlingtono terjeras Opra Sky Rose Deimanto Dulkė (veisėja ir sav. I. Ananevienė) – Europos jaunimo nugalėtojas. 

• Ryzenšnauceriai, juoda sp.: Monte Civetta Tauro Gildija – l. perspektyvus, 2 vieta; Fortuna Prospera Tauro Gildija – jaunimo kl. 2 vieta;  Alpha Zeta Amarone Tauro Gildija – atviroji kl. 2 vieta; Unique Andromeda Tauro Gildija – atviroji kl, 1 vieta,  rez.CACIB; Averna Amaro Tauro Gildija – čempionų kl. 4 vieta; Joop! Miss Wild Tauro Gildija – čempionų kl. 3 vieta; Ladyship Lara Croft Tauro Gildija – Europos veteranų nugalėtojas.

• Ryzenšnaucerių veislynas „Tauro Gildija“ (savininkės J. Rynkevičienė ir J. Vasiliauskaitė) – veislynų konkurse 1 vieta.

• Naujosios Škotijos retriveris Juodas Apelsinas Karalienė Tera (sav. S.Vasiliauskienė) – pereinamoji kl., 1 vieta, BOS, Europos nugaletoja, Danijos čempionė.

• Akita Enazakura Go Fuen No Oka (sav. K. Chvainickienė), pereinamoji kl. 1 vieta.
• Bulmastifas JUMP FOR GLORY IŠ TAMSOS (veisėja ir sav. J. Mančiauskienė), jaunimo kl. 3 vieta. 

• Tibeto terjerai: Bud'dha Sampatti Tai Tik Jums (sav. ir veisėja D. R. Mačenskienė), 3 vieta čempionų kl.; Bud'dha Tara Tai Tik Jums (sav. ir veisėja D. R. Mačenskienė), 1 vieta atviroje kl. Abu šie šunys porų konkurse užėmė 2 vietą.

• Vokiečių mažasis špicas MAGIC OF SUCCESS SACHIK'S AMBER (sav. I. Petrulytė), jaunimo kl. nugalėtoja, geriausia jaunimo atstovė.

• Šeltis BONI AUKSINĖ SAULĖ (sav. J. Štangejeva), 2 vieta pereinamojoje klasėje.

• Šiperkė ENZO GORA TARIGONI (sav. V. Petrova), atviroji kl., 1 vieta, BOS, Europos nugalėtojas.

• Vakarų Škotijos baltieji terjerai (veisėja ir sav. A. Petrulytė): SELENIDERA ALL EYES ON ME, čempionų kl. nugalėtoja, CAC, CACIB, geriausia kalytė ir BOS; SELENIDERA CELESTIAL UNICORN, 3 vieta jaunimo kl.; SELENIDERA CHALLENGER WISDOM, jaunimo kl. nugalėtojas, antras geriausias patinas, geriausias jaunimo atstovas. 

• Vokiečių bokseriai (sav. J.Kvaraciejienė): Sat'Elit Box Ideal, 2 vieta jaunimo kl.; Sat'Elit Box Solar Sensation, 3 vieta čempionų kl.;  Cesare Denburg, 2 vieta čempionų kl.

• Vakarų Škotijos baltasis terjeras Temptation Opoka (veisėja ir sav. L. Taparauskienė), Europos jaunimo nugalėtoja.

• Ilgaplaukis nykštukinis taksas JOJO RABBIT GRATERA (veisėja ir sav. V. Ažubalienė), veislės nugalėtojas (BOB), Europos nugalėtojas.

• Garbanotasis retriveris Laguna Love Curly Cleo Capricorn (sav. S. Kamarauskas), geriausias veteranas, veislės nugalėtojas (BOB), Europos nugalėtojas.

• Romanijos vandens šuo Solipse Ottimo Sensazione (sav. O. Kamarauskienė), 1 vieta atviroje kl.

• Jorkšyro terjerai (veisėja ir sav. D. Kazakienė) Kentauro Alfa Hollywood Star, 2 vieta pereinamojoje kl.; Kentauro Alfa Tokyo By Night, 2 vieta čempionų kl.

 • Vipetė Absoliuti Idilė Electra Brilliant (sav. R. Šnepetienė) – Europos veteranų nugalėtoja.

• Argentinos dogė Jasmin del Cikuta (veisėjas ir sav. Denis Nasevič) – Europos jaunimo nugalėtoja. 

(informacija pildoma) 

Jeigu jūsų šuo 2023 m. Europos šunų čempionate laimėjo ne mažiau kaip ketvirtą vietą savo klasėje, prašome iki birželio 15 d. atsiųsti e.paštu lkd.press@gmail.com informaciją apie savo augintinio rezultatus. Kiek konkurentų dalyvavo jo klasėje, kilmės dok. ar diplomo kopijos ir pan. duomenų pateikti nereikia. Prašome tiksliai nurodyti šuns veislę, dok. vardą, savininko vardą ir pavardę. Informacijos laukiame LIETUVIŲ KALBA! 

BOB ir BOS laimėtojų prašome atsiųsti savo šuns 1 nuotrauką. Dėkojame.

Čempionato rezultatai

Mediehuset Wiegaarden nuotr.

X